Семеeн хотел Sea Garden
Семеен уют на брега на морето ...
  • Tsarevo
  • О Царево

Резервации

От дата : 

Брой нощувки : 

Брой гости :

Възрастни : 

Деца (под 10 години) : 

Вашето име : 

Вашият email :  

Телефон :  

Съобщение :

 
 
 
 
 
 
 
 

Царево, известен в миналото като Василико и Мичурин е китно малко градче в Югоизточна България. Има две версии за произхода на името Василико. Според едната името е гръцко и идва от "базилевс" - цар. Тълкуванието идва от турския пътшественик Евлия Челеби, който посочва, че завладяната от Муса Челеби крепост Василикоз била построена от княз Васил - един от внуците на византийския император Константин.

Града е разположен на полуостров с много разчленена брегова ивица. На юг от града се намира връх Палия с 502 м. надморска височина.  Гледката, която се откроява към крайбрежието на град Царево и Странджа планина е великолепна. Като географски дадености, градът е разположен на доста интересно място – между планината и морето.

След потушаването на Иленденско-преображенското въстание град Царево пада отново в турски територии и окончателно бива възвърнат след Балканската война ( 1912 г.). През далечната 1913 г. в града се заселват бежанци от Източна Тракия.

 

     

В южният полуостров на града - кв. Василико се извисява църквата „Успение Богородиччно“. Тя е построена през 1831 година, но сегашният й вид датира от 1895 година. На същото това място е съществувала и по-стара църква с името „Света Троица“. За нея и до днес напомнят няколко съхранени икони от XVIII в.